Opinió

OPINIÓ | Pas a pas, conquerint drets i llibertats

A Esquerra Republicana volem continuar avançant, impulsant des del Govern de Catalunya una autèntica transformació feminista per desmuntar el cisheteropatriarcat, i apostant de manera ferma per lluitar contra qualsevol tipus de discriminació

OPINIÓ | Pas a pas, conquerint drets i llibertats
OPINIÓ | Pas a pas, conquerint drets i llibertats

És innegable l'avenç social i legislatiu a Catalunya en el reconeixement de la diversitat sexoafectiva i de gènere. Una lluita de dècades, que s'ha pagat amb sofriment i repressió, sovint amb la vida, de totes aquelles que van posar el cos pels nostres drets, que ens han precedit i ens han permès ser on som avui. Una lluita que, per desgràcia, no ha acabat.

No podem donar per fet cap dret, els hem de seguir lluitant cada dia. Ho veiem arreu, amb una ultradreta feixista que, sense dissimular massa ni amagar-se'n, qüestiona les nostres existències, els nostres drets i les lleis que ens protegeixen. També amb alguna suposada esquerra que només avança quan se l'empeny, i que només agafa la bandera irisada per la foto, o per electoralisme. Ambdues són una amenaça als drets aconseguits.

A Esquerra Republicana ho sabem, i ho tenim molt clar. Ni ens conformem ni ens posarem de perfil, i volem continuar avançant, impulsant una autèntica transformació feminista per desmuntar el cisheteropatriarcat. Aquest és el motor de les polítiques republicanes impulsades per part del Govern de Catalunya. El primer govern català amb una conselleria d'Igualtat i Feminismes, i amb una Direcció General de Polítiques Públiques LGTBI+, per posar la diversitat sexoafectiva i de gènere en primera línia de l'agenda política.

Hi ha una aposta ferma per lluitar contra qualsevol tipus de discriminació. I aquí la consolidació que s'ha fet de la Xarxa SAI és clau, amb els seus 114 punts d'atenció integral per tot el territori, dotant-la de més recursos i serveis com l'assessorament legal especialitzat i gratuït per a les víctimes d'LGBTI-fòbia, entre d'altres. I fer-ho, a més, de manera transversal a tot el govern, amb la creació d'una unitat dins dels Mossos d'Esquadra específica i especialitzada contra els delictes d'odi, però també desplegant la coeducació als centres educatius, o elaborant una guia per incorporar la perspectiva LGTBI+ als centres i recursos per a la gent gran. O incorporant plenament la perspectiva transinclusiva a les polítiques de salut, com s'ha fet des d'Igualtat i Feminismes, amb el reforç del model de Salut Trans, amb el Pla Integral d'Equitat Menstrual i Climateri que inclou totes les persones que menstruen, o l'abordatge de la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius.

I com que no ens conformem, sabem que tot això és encara insuficient. Cal seguir avançant, consolidant i ampliant drets per a totes les persones. Volem que Catalunya disposi d'una llei trans, que repari els greuges i la vulneració de drets i esdevingui una eina efectiva per aconseguir la plena igualtat. I que torni a situar a Catalunya com a punta de llança en la defensa de la diversitat i dels drets LGTBI, com ja vam fer amb la llei 11/2014 de la mà del teixit associatiu del país. És així com ho volem seguir fent, com ho hem fet sempre: pas a pas, avançant plegats en la conquesta dels nostres drets i llibertats.

 

Coque García

President de la Coordinadora de Polítiques LGTBI