Opinió

OPINIÓ | Uns pressupostos per impulsar les polítiques LGBTI+ a la Catalunya sencera

Els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya són una peça clau per avançar en la transformació feminista que impulsa el Govern amb l’objectiu de construir una societat justa i cohesionada, i també una eina per continuar desplegant polítiques i serveis arreu del territori per fer front a les desigualtats i les discriminacions

OPINIÓ | Uns pressupostos per impulsar les polítiques LGBTI+ a la Catalunya sencera
OPINIÓ | Uns pressupostos per impulsar les polítiques LGBTI+ a la Catalunya sencera

Els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya són una peça clau per avançar en la transformació feminista que impulsa el Govern amb l’objectiu de construir una societat justa i cohesionada, i també una eina per continuar desplegant polítiques i serveis arreu del territori per fer front a les desigualtats i les discriminacions.

En el cas del departament d’Igualtat i Feminismes, els comptes suposen un creixement del 27% respecte al pressupost de l’any anterior. Un augment que reforça també els recursos que el Govern destina a les polítiques públiques LGBTI+.

Cal tenir present la important transformació de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI) que s’ha dut a terme el darrer any, amb l’objectiu de garantir el desplegament de polítiques públiques LGBTI+ a tot el territori, multiplicant per 6 l’aportació que es feia abans de la creació del departament d’Igualtat i Feminismes: de 651.000 € el 2021 a 3,7 milions d’euros el 2023 i amb una inversió total de 13,2 milions d’euros en el període 2022-2025. Enguany també s’incorporen nous serveis d’assessorament jurídic i acompanyament comunitari i psicosocial.

També les accions de formació i sensibilització, per tal de prevenir i lluitar contra la LGBTI-fòbia en tots els àmbits de la societat. Una tasca que aquest any també es complementa amb el Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública, una nova titulació de caràcter pioner, impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes i la Universitat de Lleida conjuntament amb l’Escola d’Administració Pública.

També es destinen més recursos a la convocatòria de subvencions per les entitats, que permet el desenvolupament dels projectes que duen a terme les associacions LGBTI arreu del territori, per tal d’atendre les persones LGBTI i combatre la LGBTI-fòbia.

I també projectes impulsats conjuntament amb altres departaments, com per exemple el Programa de Formació i Ocupació, amb una línia específica per a persones trans* en situació de vulnerabilitat, amb un pressupost de 3,6 milions d’euros, que enguany no només acull d’ofertes d’empreses socials sinó que també recull ofertes laborals d’ens locals.

 

Xavier Florensa Cantons
Director general de Polítiques Públiques LGBTI+