Opinió

OPINIÓ | Les dones lesbianes existim i volem ser visibles

Tenim clar que només serem lliures quan acabem amb totes les opressions cisheteropatriarcals, racials i de classe. Hem de continuar treballant per avançar cap a la transformació feminista del país, però també dins del col·lectiu LGTBI

Manifestació del Pride Barcelona
Manifestació del Pride Barcelona

Enguany s’ha dut a terme, per primer cop a la celebració de l’Orgull a la ciutat de Barcelona, la reivindicació de la visibilitat de les identitats lesbianes. Una deute amb les dones lesbianes, que sovint no es senten interpel·lades a sortir i sentir el dia de l’Orgull com a seu, per la invisibilització dins del col·lectiu LGTBI+. Una celebració de l'Orgull que, malgrat el pinkwashing, ha posat el focus en les nostres realitats, en el nostre dia a dia. Perquè les lesbianes encara som víctimes de lesbofòbia en l’espai públic, en l’àmbit laboral, el sanitari, els entorns d’oci, etc.

Al llarg de la història el desig sexual entre dones ha estat negat, prohibit, reprimit i invisibilitzat a causa del fal·locentrisme del sistema patriarcal. Això quan no ens han "matat" o "suïcidat" al llarg de tota la literatura universal, i gran part de la història del cinema. La suma del patriarcat, que emfatitza la desigualtat i la violència que pateix la dona en la societat, unida a l'heteronormativitat que provoca violència estructural invisibilitzant les pràctiques no normatives, dona com a resultat que les lesbianes siguem doblement discriminades, com a dones i com a lesbianes. I triple, o més, si ets una lesbiana trans, racialitzada, d'edat avançada, migrant, amb una expressió de gènere no normativa o amb diversitat funcional.

Les diferents identitats lesbianes ataquen directament el moll de l’os del patriarcat, fent saltar pels aires qualsevol intent d’apropiar-se dels nostres cossos, de les nostres vides. Freqüentem els espais o moviments feministes, perquè seguim patint el masclisme dintre del teixit associatiu del col·lectiu i això fa que les lluites no siguin plenament compartides, transversals i interseccionals. Volem la igualtat real en tots els àmbits de la nostra vida, volem la igualtat real i efectiva també dintre del col·lectiu LGTBI. Volem que els companys de viatge ens respectin i ens acompanyin en l’assoliment de la igualtat per a totes.

Reivindiquem el paper històric però també el lideratge que les dones lesbianes hem tingut i tenim tant dins del col·lectiu LGTBI com en el moviment feminista. Perquè tenim clar que només serem lliures quan acabem amb totes les opressions cisheteropatriarcals, racials i de classe. Hem de continuar treballant per avançar cap a la transformació feminista del país, però també dins del col·lectiu LGTBI.

 

Laura Pi
Vicepresidenta de la Coordinadora de Polítiques per a Persones LGTBI