Opinió

OPINIÓ | Pobles pel col·lectiu LGBTIQ

Nico Mayolas: "Hem de lluitar contra l'LGBTI-fòbia dels carrers dels nostres pobles, normalitzant-nos i destruint tots els prejudicis que existeixen contra cadascú de nosaltres. Transformem els municipis i els pobles en espais segurs, acollidors i empoderadors"

Commemoració del 28J a Bigues i Riells
Commemoració del 28J a Bigues i Riells

A Bigues i Riells del Fai no arribem a ser 10000 habitants. A Sant Vicenç de Castellet igual. A la Garriga en són una mica més, però, així i tot, es troben al voltant dels 17 mil. Els tres som pobles. Municipis petits. Contra l'expectativa i la idea que els municipis i els pobles petits som l'enemic del col·lectiu LGBTIQ+, en els tres pobles mencionats comptem amb els tres primers regidors trans de tota Catalunya. A més, en un d'ells, a Bigues i Riells del Fai, tenim la primera regidoria LGBTIQ+ de tota la península, portat, en efecte, pel primer regidor trans a govern de tot el país. Jo soc aquest primer regidor trans a govern de tota Catalunya que a més porta una regidoria exclusivament LGBTIQ+.

I sí que és cert que a nivell general hi ha aquesta sensació, que els pobles no són tan agradables com les ciutats per a les persones del col·lectiu. En el poble la resta et fa sentir que ets només aquella etiqueta i que tothom et coneix amb ella, no tens tantes possibilitats de conèixer altres persones LGBTIQ+, i les persones del col·lectiu no se'n senten tan acollides com a la ciutat. A banda que aquella idea, cada vegada més llunyana, de què els pobles són més conservadors, encara ronda els nostres caps per poc que sigui.

Però, així i tot, hem de revertir no només aquesta idea, sinó també les raons per les quals existeix tal concepció. Visibilitzar-nos i ser presents en institucions com a regidors, tant a govern com a l'oposició de municipis petits, ha de ser una de totes les tasques que s'han de realitzar si no volem que les persones LGBTI només tinguin la ciutat com a opció, on, tot i sentir-se més lliures i acompanyades, s'hi senten menys segures i tenen més por a agressions.

Hem de lluitar contra l'LGBTI-fòbia dels carrers dels nostres pobles, normalitzant-nos i destruint tots els prejudicis que existeixen contra cadascú de nosaltres. Hem d'educar als nostres veïns i veïnes cisheterosexuals perquè els que són LGBTIQ+ no s'hagin de sentir incòmodes fora de l'armari en pobles. I hem de crear espais i eines perquè les veïnes que formen part del col·lectiu se sentin segures, empoderades i lliures.

 

Transformem els municipis i els pobles en espais segurs, acollidors i empoderadors. Revertim la sensació que el col·lectiu ha sentit durant tant de temps en els pobles i fem-los uns pobles amigables amb el col·lectiu LGBTIQ+.

 

Nico Mayolas

Membre de la Coordinadora, i regidor de Bigues i Riells del Fai