Avancem cap al zero estigma i zero VIH

Estem compromesos en aconseguir un país més just per a tothom. Estem compromesos en la lluita contra el VIH i la Sida. Avancem junts cap al zero estigma i el zero VIH

Zero estigma, zero VIH
Zero estigma, zero VIH

A Catalunya s'han fet importants avenços en els darrers anys, aconseguint assolir l'objectiu 90-90-90 marcat per ONUSIDA; el 93% de les persones infectades per VIH ho saben, el 90% d'aquestes estan en tractament, i el 97% d'aquestes últimes tenen càrrega viral indetectable, amb un progressiu descens de nous casos des de l'any 2010. Aquest resultat, però, només ha estat possible gràcies al treball compartit entre ciutadania, les entitats i administració.

Però no és suficient. Catalunya ha de treballar per continuar avançant, per aconseguir assolir ara l'objectiu del 95-95-95, que ONUSIDA ha marcat pel 2030. El repte és immens, però no impossible. En aquest sentit, la col·laboració és imprescindible per a la millora d'aquests resultats, de la sensibilització i la visibilització, la reducció de les infeccions, i posar fi a aquesta pandèmia.

El compromís del Govern republicà i dels departaments de Salut i d'Igualtat i Feminismes és ferm, i ha apostat per aquesta col·laboració i la participació de la ciutadania en l'elaboració de polítiques públiques. L'impuls del Pacte Social contra l'estigma i la discriminació envers les persones amb el VIH va ser una gran fita i ara, per fi, s'ha aprovat el seu Pla Operatiu, que ha de permetre desplegar mesures i accions per continuar avançant.

Hem de continuar reforçant el nostre sistema de Salut per aconseguir assolir un abordatge integral, més respectuós i lligat a la realitat, incorporant tot el coneixement, la innovació, la participació i l'experiència viscuda, i treballant en xarxa, que garanteixi els drets i millori la qualitat de vida de totes les persones amb VIH i Sida, especialment els col·lectius més vulnerables.

Necessitem recursos i polítiques públiques que ens permetin millorar la promoció de la prevenció i l'atenció a les persones que viuen amb VIH, amb més educació sexual i sensibilització, amb l'accés garantit i suficient a instruments com la PreP, o l'acompanyament en un envelliment digne dels supervivents. Però també hem d'aprofundir en l'aliança entre administracions, entitats i ciutadania, de tota la societat, per erradicar també l'altra pandèmia associada al VIH i el Sida, la de les discriminacions i l'estigma.

Estem compromesos en aconseguir un país més just per a tothom. Estem compromesos en la lluita contra el VIH i la Sida. Avancem junts cap al zero estigma i el zero VIH

 

Sectorial de Salut | Coordinadora de Polítiques per a Persones LGTBI