28J: Orgullosament diverses, visibles i lliures

El 28 de juny és una data de celebració i resistència, per reivindicar l'orgull de ser i existir, per cridar que viurem lliures i continuarem lluitant per aconseguir-ho. Volem construir un futur feminista, divers i inclusiu, perquè volem ser lliures a tot arreu, cada dia, i per sempre més.

Orgullosament diverses, visibles i lliures
Orgullosament diverses, visibles i lliures

La lluita pels drets i les llibertats LGTBI+ ha estat un llarg camí, fet de petites conquestes. Unes passes importants que ens ha permès, a una part de la nostra comunitat, viure la ficció d'una igualtat formal. Hem avançat molt des que ens perseguien per ser un perill social, uns vagos i maleantes, s'ha posat fi a lleis repressives i hem aconseguit que s'aprovessin d'altres que ens atorgaven alguns drets. Ara podem formar famílies i viure en el miratge de la normativitat, però no podem oblidar tot el que queda encara pendent. No podem ni hem d'oblidar que dins d'una societat cisheteropatriarcal, seguirem habitant els marges, i que tots els drets conquerits gràcies a les lluitadores que ens han precedit continuaran amenaçats.

Després dels dos anys de pandèmia hem tornat a la normalitat. La normalitat de les violències i les discriminacions contra les persones LGTBI+, que sempre hem rebut i mai no han marxat. Que encara rebem cada dia a la família, a la feina, a l'escola, a l'esport, al transport públic, de festa o al carrer. Que rebem com a dones lesbianes, persones trans*, migrants, racialitzades o  homes que no ens ajustem als estereotips de gènere. Que rebem quan som menors, i també quan envellim. I per revertir i fer front a tot això, necessitem el compromís i la fermesa de totes les administracions, la comunitat educativa i les famílies, les instàncies policials i judicials, el teixit social i tota la societat en el seu conjunt. Perquè l'LGTBI-fòbia i la violència cisheteropatriarcal ens afecta com a societat.

El 28 de juny és una data de celebració i resistència, per reivindicar l'orgull de ser i existir, per cridar que viurem lliures i continuarem lluitant per aconseguir-ho. És necessari aquest dia per recordar-nos a nosaltres mateixes les lluites assolides i les que encara queden pendents. I també per ser visibles i fer visibles les nostres reivindicacions i drets. Som hereves d'Stormé, de Marsha, de Miss Major o de Sylvia. Som hereves de l'Armand. Som hereves de la Sònia, i de tantes i tantes lluitadores anònimes que van posar el cos i l'ànima, també la vida, per viure lliures i fer que nosaltres poguéssim ser més lliures. La nostra responsabilitat és continuar lluitant per transformar el present perquè les que vindran després puguin ser més lliures del que ho hem estat nosaltres.

Des d'Esquerra Republicana volem continuar avançant amb determinació, impulsant les polítiques públiques LGTBI+ transversals i interseccionals des del Govern i el Departament d'Igualtat i Feminismes, també des del municipalisme republicà, treballant al costat de les entitats que han estat sempre a primera línia impulsant els grans avenços assolits, per acabar amb la normalitat cisheteropatriarcal. Volem construir un futur feminista, divers i inclusiu, perquè volem ser lliures a tot arreu, cada dia, i per sempre més.