Opinió

OPINIÓ | Observatori contra l'Homofòbia: 13 anys de feina incansable

Després de tots aquests anys de feina incansable, malauradament amb la situació que patim, encara hi ha molt a fer. Esperem que en un futur, i esperem que sigui aviat, no calgui felicitar més aniversaris perquè aquest serà el millor símptoma que, com a societat, hem aconseguit erradicar l'LGTBI-fòbia.

13è aniversari de l'Observatori contra l'Homofòbia
13è aniversari de l'Observatori contra l'Homofòbia

El passat 10 de desembre l'Observatori contra l'Homofòbia va celebrar el seu 13è aniversari. Una entitat sorgida el 2008 del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, que durant aquests 13 anys ha liderat la lluita conta l'LGTBI-fòbia al nostre país, acompanyant i donant suport a les víctimes, creant canals de denúncia segurs, elaborant informes, garantint espais d’oci lliures d’LGTBI-fòbia, donant formació sobre la diversitat sexual i d’identitat de gènere i impulsant avenços legislatius. L'Observatori va ser una de les impulsores conjuntament amb altres entitats com el Casal Lambda, Gais Positius o FLG-Famílies LGTBI de la Llei 11/2014, la primera norma a tot l'estat en proposar mesures contra l'LGTBI-fòbia.

Estem avui millor que abans? Segons dades registrades per l'Observatori, enguany portem més de 267 incidents, un increment del 45% respecte el 2020. Malgrat que ara, amb més informació, probablement es denunciï més, no totes les incidències poden tenir trasllat i no podem obviar l'alt percentatge d'infradenúncia que, per moltes i diferents raons, porten lis afectadis a no continuar amb la tramitació de les incidències. La situació és greu i ens ha de preocupar, molt. Però cal assenyalar també que l'any 2014 s'havien arribat a registrar fins a un total de 394 casos, que van passar a 113 l'any següent. Seria aventurat atribuir-ho a només un factor, però l'aprovació de la Llei 11/2014 contra l'LGTBI-fòbia segurament va tenir un impacte positiu.

Això canvia de manera accentuada l'any 2019, amb 160 incidències registrades i un increment del 41,5% respecte l'any anterior, i s'agreuja encara més l'any 2020 malgrat la pandèmia amb 189 casos, fins arribar a dia d'avui. És alarmant el fet que les incidències LGTBI-fòbiques s'han disparat de la mà de la irrupció de l'extrema dreta a les institucions, amb el concurs també de qui els ha blanquejat i de qui cau en el seu marc difonent discursos d'odi. Això inclou també mitjans de comunicació i entorns suposadament progressistes i feministes que s'abonen a l'LGTBI-fòbia, i s'acarnissen especialment amb les persones trans.

Davant d'aquesta onada reaccionària hem d'estar més determinats que mai per treballar contra qualsevol discriminació. Amb la nova conselleria d'Igualtat i Feminismes des d'Esquerra Republicana volem continuar impulsant les polítiques públiques LGTBI+, reforçant la xarxa de Serveis d'Atenció Integral per tot el país. També comptem amb l'esperada Llei 19/2020 per la Igualtat de Tracte, aprovada finalment ara fa un any després del bloqueig d'alguns grups i de l'aplicació del 155. Amb aquesta nova norma antidiscriminatòria podrem disposar per fi del reglament del procediment sancionador específic, però també comptarem amb nous instruments com l'Observatori de la Discriminació o l'Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i la No Discriminació, que han de vetllar per la garantia dels drets de totes les persones.

L'Observatori ha hagut de fer fins ara sovint allò que l'administració no feia. Ara disposem de lleis i noves normes, insuficients potser però del tot necessàries. Probablement no estem millor que abans però el cert és que comptem amb noves eines que cal continuar desplegant. És important persistir per acabar amb la sensació d'impunitat davant els delictes d'odi i millorar la confiança entre la ciutadania i les administracions públiques, perquè es faci ús d'aquestes eines i que esdevinguin efectives, escoltant i comptant amb el teixit associatiu, amb entitats com l'Observatori que acumulen experiència i expertesa en defensa dels drets LGTBI i treballen en primera línia i des del territori. Cal que el Govern i entitats caminin de la mà per fer front a l'onada reaccionària contra les persones LGTBI. Davant l'amenaça de retallada de drets, a Catalunya hem de lluitar per consolidar-los i anar més enllà conquerint de nous, arribant a tot arreu, des de les grans ciutats als pobles més petits.

Després de tots aquests anys de feina incansable, malauradament amb la situació que patim, encara hi ha molt a fer, i entitats que visibilitzen la violència LGTBI-fòbica i n'acompanyen les víctimes són necessàries i importants per reforçar l'acció de les administracions. Esperem que en un futur, i esperem que sigui aviat, no calgui felicitar més aniversaris perquè aquest serà el millor símptoma que, com a societat, hem aconseguit erradicar l'LGTBI-fòbia.

 

Laura Pi i Coque García, secretària i president de la Coordinadora