Opinió

OPINIÓ | Parem els peus a l'odi

Malgrat els avenços legislatius aconseguits gràcies al compromís i la feina incansable de l'activisme LGTBI+, encara queda molt camí per recórrer per a l'eliminació de les discriminacions. 

OPINIÓ | Parem els peus a l'odi
OPINIÓ | Parem els peus a l'odi

Els discursos d'odi, obertament homòfobs i trànsfobs, tenen conseqüències i segueixen avançant impunement. Els atacs de l'extrema dreta als drets fonamentals no són innocus, tot al contrari: qüestionen drets i llibertats i són el caldo de cultiu de la discriminació i la violència. Les darreres setmanes han augmentat de forma molt preocupant les agressions LGTBI-fòbiques. L'assassinat del Samuel a la Corunya ens ha deixat horroritzats i cal que actuem urgentment per frenar les agressions i acabar amb els discursos de l'odi als carrers i les institucions. 

Per això són imprescindibles gestos com el del passat 28 de juny quan Tàrrega va fer sentir la seva veu en defensa dels drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI+. El context demostra que no és banal refermar com a ciutat el compromís per la diversitat: la bandera de l'arc de Sant Martí a la miranda de Sant Eloi és tota una declaració d'intencions. Com també ho són les llambordes Stolpersteine que han passat a formar part del paisatge urbà de la ciutat i que ens recorden la barbàrie del feixisme que no podem deixar que es repeteixi. 

Hem fet passes importants com a país amb l'aprovació de la Llei d'igualtat de tracte i no discriminació, amb el reforç de l'acció del Govern de la Generalitat per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals. Però malgrat els avenços legislatius aconseguits gràcies al compromís i la feina incansable de l'activisme LGTBI+, encara queda molt camí per recórrer per a l'eliminació de les discriminacions

Sense anar més lluny, la nostra societat té un deute pendent per garantir plenament els drets de les persones trans. Per això ens cal una legislació avançada (la proposta del Govern de l'Estat és de mínims) per tenir més eines per fer-ho possible. Però també ens cal donar veu al col·lectiu trans i identificar referents com ha fet recentment l'Ajuntament de Corbins amb la campanya Referents sobre la realitat de les persones trans al món rural. Ni una passa enrere per un país divers que garanteixi plenament els drets de totes les persones, lliure d'LGTBI-fòbia i qualsevol altra discriminació.

 

Sara Bailac. Vicesecretària general d'Acció Política i senadora

Article publicat a Nova Tàrrega