Esquerra Republicana denuncia davant la Comissió Europea el desproveïment hormonal que pateixen les persones trans

En una carta dirigida a les comissàries d'Igualtat i de Salut, l’eurodiputada Diana Riba, amb el suport de 30 eurodiputats i eurodiputades de diferents grups, alerta sobre les dificultats per accedir a medicaments dels tractaments de substitució hormonal que moltes persones trans necessiten en els seus processos de transició

Diana Riba
Diana Riba

L’eurodiputada republicana Diana Riba ha denunciat avui davant la Comissió Europea la situació que viuen moltes persones trans a Catalunya i la resta d'Europa davant el desproveïment de diferents medicaments utilitzats en les teràpies de substitució hormonal. En una carta dirigida a la comissària d'Igualtat Helena Dalli i la comissària de Salut Stella Kyriakides, Riba ha traslladat la preocupació de les entitats i col·lectius trans, que porten temps alertant de les dificultats per accedir a determinats productes i els riscos per a la salut i els seus drets que això genera. L'escrit ha estat treballat en el marc de l'Intergroup LGTBI del Parlament Europeu,del que l’eurodiputada forma part, i va a més signat per 30 eurodiputats i eurodiputades de diferents grups polítics de cambra.

Diana Riba ha explicat que “estem parlant de medicaments que afecten a dones, i de manera especial a aquelles en situacions més vulnerables com dones grans o dones trans”. Els problemes detectats són sobre tot en productes basats en estrògens destinats al tractament de la menopausa o la prevenció de l'osteoporosi, però que són els que han de fer servir les dones trans per la manca de medicaments específics. En aquest sentit, la portaveu del partit a l’Eurocambra ha deixat clar que “ens trobem amb una situació amb implicacions de gènere innegables”.

Davant la manca de reacció de l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS), i donat que és un problema que afecta a diferents estats membres, des d'Esquerra Republicana insten la Comissió Europea a prendre mesures per acabar amb el desproveïment recurrent d'aquests medicaments, així com que l'Agència Europea del Medicament tingui en compte els processos de transició i substitució hormonal en aquests productes. També reclamen que la futura estratègia de salut de la Comissió Europea tingui en compte la perspectiva de gènere i la garantia dels drets de les persones LGTBI+, incloent l'accés a la salut de les persones trans.

Per últim, Diana Riba ha remarcat que “des d'Esquerra Republicana estem plenament compromesos amb els drets de les persones LGTBI+, i en especial de les persones trans” i ha afegit que “seguirem treballant també des d'Europa per aturar la vulneració de drets i fer front a qualsevol amenaça a la igualtat i la diversitat a la nostra societat”.