MANIFEST | Dia de la Visibilitat Trans: ni ens esborraran ni ens callaran

Les persones trans* hem de continuar reivindicant avui, Dia de la Visibilitat Trans, que existim i que no desapareixerem per molt que hi hagi qui ens vulgui esborrar o ens negui qui som

Visibilitat Trans: no ens esborraran ni ens callaran
Visibilitat Trans: no ens esborraran ni ens callaran

Les persones trans* hem de continuar reivindicant avui, Dia de la Visibilitat Trans, que existim i que no desapareixerem per molt que hi hagi qui ens vulgui esborrar o ens negui qui som. Avui hem de continuar denunciant la violència estructural i les discriminacions quotidianes que patim en les nostres vides. La precarització i els obstacles per aconseguir una feina, per continuar els estudis, per gaudir de l'oci o l'esport, per accedir a un habitatge digne, o per, simplement, poder viure lliures de violències i agressions. Encara avui les persones trans* som ciutadania de segona.

Ser trans* no és una elecció, ni un desig ni un caprici. Ningú no desitja haver de patir violència i discriminació en el seu dia a dia pel simple fet d'existir. El fet trans* és una condició humana, una manifestació més de la seva diversitat. Però tot i així, encara avui se'ns condemna a ser tractades com a malaltes mentals, que es tutelin els nostres cossos i que se'ns qüestioni la nostra identitat.

La legislació vigent, que va suposar un avenç important en el seu dia amb l'aprovació de la Llei 03/2007, permet el canvi del nom i el sexe registral, no sense imposar-nos informes psiquiàtrics i tractaments hormonals i quirúrgics obligatoris. A més, exclou els i les menors i les persones migrades, no reconeix les identitats no binàries, ni contempla cap mesura per fer front a les discriminacions que encara patim. Un marc normatiu insuficient, obsolet i desfasat.

Durant anys els col·lectius i entitats de persones trans* han reclamat la necessitat d'una nova llei que garanteixi plenament la igualtat i els drets que avui no tenim reconeguts, i fer front al deute històric de la nostra societat envers les persones trans*. Gràcies a la seva lluita, avui la Llei Trans s'ha situat al centre de l'agenda política.

Esquerra Republicana hem treballat, acompanyant les entitats trans, per registrar i fer realitat aquesta Llei Trans. Una llei valenta i ambiciosa, que faci possible superar el marc patologitzador vigent, i permeti que les persones puguin decidir sobre els seus propis cossos i la seva pròpia vida sense dependre de ningú, lliures de tuteles. Una llei que ha de basar-se en la lliure manifestació de la persona, sense exigir informes psiquiàtrics ni tractaments mèdics obligatoris, tal com recomanen organismes i institucions internacionals, que permetin garantir plenament el respecte als Drets Humans.

Som conscients que des de determinats sectors reaccionaris i d'ultradreta s'ha generat un rebuig frontal i violent a qualsevol avenç legislatiu per reconèixer els drets i garantir la dignitat de les persones trans*. Fins i tot oposant-se a la llei actual, i rebutjant que les dones trans siguin dones, i que els homes trans siguin homes. El que pretenen, en definitiva, és negar les nostres identitats i la nostra existència.

Des d'Esquerra Republicana plantem cara a aquests discursos d'odi i tanquem files pels drets trans. Ho hem fet a Catalunya, donant suport i impulsant legislació des del Parlament, com la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia, que aposta per la despatologització i posa en valor l'autodeterminació, o amb la reforma de la Llei 05/2008 contra la violència masclista, per incloure i protegir les dones, nenes i persones migrades trans*. Ho estem fent, de la mà de les entitats, al Congrés dels Diputats i conjuntament amb altres grups, amb el registre de la Llei Trans, o al Parlament Europeu en defensa dels drets de tot el col·lectiu LGTBI. I ho seguirem fent, ara amb una nova Conselleria d'Igualtat i Feminismes i impulsant una Llei Trans catalana, que permeti a Catalunya seguir al capdavant de la lluita pel reconeixement de drets, la igualtat i la diversitat.

Les dones trans som dones. Els homes trans som homes. Les persones no binàries existim.

Avui, com tots els dies de l’any, som persones trans, orgulloses i visibles, i encara que ho intentin, ni ens esborraran ni ens callaran!