Opinió

OPINIÓ | El 14F, un govern republicà per seguir impulsant les polítiques LGBTI

A Esquerra Republicana volem posar les polítiques LGBTI i la lluita contra la LGBTI-fòbia al centre de l'acció de govern. Volem construir una República de drets per a tothom

Clara Palau
Clara Palau

El proper diumenge 14 de febrer a les urnes es decidirà el proper govern de Catalunya. Però no només això; de la composició d'aquest govern en dependrà, també, la reconstrucció del país, les polítiques públiques que s'hauran de desplegar. El futur de la nostra gent.

Des d'Esquerra Republicana hem apostat sempre per avançar en la lluita per la igualtat, la diversitat i el reconeixement dels drets. Aquest mandat hem aconseguit, finalment i malgrat el filibusterisme d'alguns grups aprovar la Llei per a la Igualtat de Tracte i No Discriminació, que ens permetrà disposar de més i millors eines per lluitar contra la LGBTI-fòbia i erradicar qualsevol forma de discriminació, amb el nou reglament sancionador que completarà la Llei 11/2014. O la reforma de la llei contra les violències masclistes, en la que hem treballat per incloure i blindar els drets de totes les dones trans*, també les nenes i adolescents trans*, incloent-hi les dones trans migrades que no han pogut canviar la documentació. Aquest any s’han posant en marxa més de 100 SAI, Servei d’Atenció Integral LGBTI, a tot el territori que incrementen la xarxa existent i que volem seguir fent créixer.

Cal seguir avançant, i ho farem amb una Conselleria d'Igualtat i Feminismes, per elevar el rang de les polítiques d'igualtat i LGBTI, desplegar-les de manera transversal i dotant-les de més recursos. I parlem de “feminismes”, en plural, perquè volem incloure tots els feminismes, sense excepció. Que inclogui totes les dones, amb tota la seva diversitat. Com deia Angela Davis, ”qualsevol feminisme que privilegiï qui ja té privilegis serà irrellevant per a les dones pobres, les precaritzades, les dones de color, les dones trans, les trans racialitzades”.

Per això impulsarem també una Llei Trans* al Parlament. No podem perdre més temps, cal abordar integralment les problemàtiques que vivim les persones trans*, tenint molt present també les persones no binàries. Volem reconèixer drets, sí, però sobretot necessitem polítiques socials que ens permetin acabar amb les desigualtats i discriminacions que encara patim.

És important seguir avançant en diferents àmbits, com la Salut, millorant els protocols i l'atenció, especialment per a dones lesbianes i bi, persones intersex i persones trans*, també continuant amb el desplegament i descentralització del servei Trànsit. O incloent la diversitat, també la familiar, en els plans d'estudi i el sistema educatiu, amb el programa Coeduca't que hem posat en marxa i que ha de permetre en un termini de tres anys que tots els centres escolars de Catalunya facin formació afectivo-sexual i en la diversitat. I respecte les persones grans LGBTI, amb un programa específic que lluiti contra el “retorn a l'armari” i permeti un envelliment actiu i digne.

Volem anar més enllà des de la mateixa Administració, revisant formularis i fitxers per incloure la diversitat familiar i d'identitat de gènere, també per a les persones no binàries. I fent que tots els departaments i organismes disposin de personal referent per atendre, orientar i acompanyar les persones LGBTI, en especial les persones trans*. Com ja hem començat a fer des del SOC. Però no volem oblidar la situació de les persones LGBTI perseguides als seus països que arriben a Catalunya: necessitem una política sensible d'acollida i acompanyament, i exigir a l'Estat espanyol que compleixi per fi els seus compromisos.

Crearem també un museu de la història del moviment LGBTI. El nostre país ha estat pioner de la lluita i les reivindicacions del col·lectiu LGBTI, i volem reivindicar, difondre i posar en valor la història i aportacions que hem fet a la nostra societat. És de justícia.

A Esquerra Republicana estem preparades i plenament compromeses per assumir les responsabilitats necessàries, com hem demostrat. En un context difícil i complex, sota repressió, malgrat les limitacions pressupostàries i el dèficit crònic que patim, tot i la deserció del fins ara soci de govern de les seves responsabilitats. Com sempre diu l'Oriol Junqueras, volem ser el soci més lleial al poble de Catalunya. Volem liderar el proper govern perquè creiem que cal una resposta compromesa amb el país, d'esquerres i republicana, al servei de tota la ciutadania.

I ho volem fer perquè hi ha molt en joc. Ens juguem els nostres drets. Ho veiem arreu, també aquí a Europa, ben a prop. Els nostres drets, allò pel qual hem lluitat i patit, sovint deixant-nos la vida, està sota amenaça. Amenaça de l'ultradreta, que ja ha entrat a les institucions. Però també d'aquells que els blanquegen.

I també aquells que, tot i anomenar-se progressistes, emparen els discursos d'odi amb candidats que defensen posicions obertament homofòbiques i transfòbiques, i que deixen la porta oberta a acceptar els vots del feixisme, si els necessiten i els hi surten els comptes.

Hem d'impedir que el proper govern estigui liderat per aquells que ens volen retallar drets, que ens odien i que neguen la nostra existència. Hem de garantir que el proper 14F hi haurà un govern fort, progressista i que ens permeti seguir impulsant les polítiques LGBTI a Catalunya. No podem fer ni un pas enrere.

A Esquerra Republicana no farem ni un pas enrere. Ens juguem el futur del país. El nostre futur. El 14F, Esquerra Republicana al capdavant!

 

Clara Palau

Membre de la Coordinadora de Polítiques per a Persones LGBTI d’Esquerra Republicana

lgtbi@esquerra.cat