De La família a Les famílies

Elisabet Vendrell
Elisabet Vendrell

Si hi ha 83.521 combinacions familiars possibles, qui pot atorgar-se l’autoritat suficient com per afirmar que un d’aquests 83.521 tipus de famílies és el bo? El legítim? L’autèntic? Per què encara avui costa tant de veure i acceptar la immensa diversitat que inclou el concepte família?

Un conte, el
Familiari, de la Mar Cerdà (Ed. Comanegra, 2014), ens mostra que les combinacions familiars són moltes, milers, però ni així pretén ser exhaustiu. Perquè en una família, la diversitat tant pot venir pel nombre d’adults a la família, com per les generacions que conviuen juntes, llur sexe, orientació sexual, o identitat de gènere, pel color de la seva pell, país d’origen, o creences... Com pot variar la manera que les filles i els fills han arribat a aquesta família: biològiques, per adopció nacional o internacional, per reproducció assistida, d’acollida, per gestació subrrogada... Famílies reconstituides a partir de parelles anteriors que poden ser heterosexuals o homosexuals...

I aquesta gran diversitat familiar es veu cada vegada més a les aules de les escoles del nostre país, al carrer. Existeix. Però encara és poc visible als mitjans de comunicació convencionals, als materials educatius, a la publicitat... Per això segueix sent tan necessari donar veu i visibilitzar les diferents formes de conformar una família, quan a més a més al nostre país, molta d’aquesta diversitat familiar que hem recollit, és legal. I dic molta, que no tota, perquè encara hem d’avançar i molt en el reconeixement i protecció de la diversitat familiar.

El dia 15 de maig s'ha celebrat el dia internacional de les famílies, i enguany coincideix amb la commemoració del 15è aniversari d’una associació de famílies que ha lluitat, i molt, pel reconeixement i la dignitat dels seus membres adults i infants. Es tracta de l’FLG, l’Associació de Famílies LGTBI.

En 15 anys l’FLG ha crescut en persones associades, en l’atenció i suport a les famílies, en reptes socials i legals aconseguits, en infants i, com no podia ser d'altra manera, ha crescut en diversitat familiar dins de la pròpia diversitat. Per aquest motiu ha passat d’anomenar-se Associació de Famílies Lesbianes i Gais, a anomenar-se Associació de Famílies LGTBI.


Elisabet Vendrell i Aubach