El 17 de maig

Malgrat que podem celebrar que, a Catalunya, tenim llei de drets per al col·lectiu LGTB; malgrat que a l'Estat espanyol, Extremadura i Galícia, han aprovat lleis similars –molt semblants en algun cas–; malgrat que hi segueix havent avanços en l'àmbit internacional en els drets LGTB i avança en el reconeixement del matrimoni igualitari i les adopcions conjuntes... malgrat els avanços hi ha retrocessos importants i preocupants.

Fa poc, per exemple, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència en què avala la prohibició de l'Estat francès a les persones homosexuals de donar sang. ¿Perquè se suposa que les persones LGTB tenen més risc d'infecció, hàbits menys saludables o salut més dubtosa? ¿Quins estudis científics avalen aquesta discriminació? ¿Quines estadístiques demostren i avalen aquesta estigmatització? Simplement és una actitud política que mostra fòbia contra el col·lectiu.

Actualment, un informe explicita que el 70% de les persones zeropositives tenen por de ser discriminades al seu lloc de treball. Fa uns dies, l'empresa Sellbytel va acomiadar un treballador gai pel seu estat serològic. Tenia un contracte indefinit. ¿Com afectava això la seva vàlua professional? Evidentment estem parlant d'una altra actitud discriminatòria.

L'accés de les lesbianes en la reproducció assistida, malgrat la llei, no està prou reconeguda o avalada. Les dones lesbianes en parella o sense –en aquest cas també afecta les dones que porten l'etiqueta de solteres– troben un munt d'obstacles per arribar i les contradiccions del sistema de salut i les restriccions que es van aprovar en la cartera de serveis del sistema estatal de salut el 2014 fan que les dones no heterosexuals tinguin greus dificultats d'accés a la sanitat pública per tenir fills per reproducció assistida. ¿Per què se'ns condemna a les dones lesbianes a l'esterilitat o el pagament? Una vegada més ens trobem davant una actitud LGTBfòbica.

En els tres casos hi ha denúncies fetes per part del moviment feminista i el moviment LGTB. En l'últim cas, fins i tot, una campanya pel dret a la reproducció de lesbianes i dones soles ja ha aconseguit el suport de més de 50 entitats.

Aquest 17 de maig se'ns gira molta feina. No només parlem de situacions que s'havien de superar: de 76 països del món que persegueixen l'homosexualitat amb la presó o la mort, de la falta de drets igualitaris, de sentir-nos ciutadanes i ciutadans de segona categoria, de falta de desenvolupament legislatiu dels nostres drets i llibertats... no només el que ens faltava sinó de tot el que fa marxa enrere, del que es treu la careta i expressa l'odi i la fòbia a les persones LGTB, dels atacs i les amenaces, de tot el que vulnera els drets fonamentals i que, lluny de retrocedir, segueix avançant. ¡Quanta feina per fer!


Carme Porta
Coordinadora LGTB
Esquerra Republicana