Sitges i els esdeveniments

Fa uns dies a Sitges vam assabentar-nos pel diari digital, Nació Digital que hi havia un projecte per fer un festival lèsbic a la nostra vila del 6 al 8 de juny d'enguany. L’esdeveniment estava organitzat per Olagirls i tal com diuen en la seva pàgina els arguments eren ben clars: "els esdeveniments de caràcter LGBT estan pensats, en la seva gran majoria, per a homes gais, i n'estem fartes! De manera que hem decidit deixar de lamentar-nos i passar a l'acció. Així doncs, som un grup de dones fent realitat un esdeveniment necessari: un festival només per a dones amb ganes d'esprémer al màxim la seva condició de lesbianes".

El fet es que aquest col·lectiu de dones va triar Sitges per ser un lloc reconegut com a obert, cosmopolita i idoni per fer aquest tipus d’esdeveniment. Així doncs, es posen a treballar durant gairebé un any en la seva preparació i a principis del 2013 acorden amb l’ajuntament unes dates i remarquen que aquest serà un esdeveniment desvinculat de la GayPride que ja porta un temps celebrant-se a Sitges. Acorden fer-ho una setmana abans i en un primer moment a l’ajuntament li sembla tot correcte per la qual cosa les organitzadores comencen a bellugar-se gestionant contactes i fent tots els tràmits necessaris. Però al febrer d’aquest any se’ls comunica que havien de canviar dates i que de fet s’havia d’incorporar aquest esdeveniment dins la setmana de la GayPride, perquè altrament no podrien disposar dels espais públics, com les platges que inicialment s’havia pactat. De sobte havia canviat el regidor i havien canviat les condicions i precisament donat que els actes més importants que es volien fer eren precisament a la platja, Olagirls decideix anul·lar l’esdeveniment.

Què ha passat? L’argument va ser que a Sitges ja es fan molts esdeveniments gais i no hi ha lloc per cap altre. De fet se’ls va suggerir que si volien fer algun “festival lèsbic” que el fessin dins la setmana de l’orgull gai.

Molts punts foscos hi ha de tot plegat. El turisme gai és sens dubte un potent negoci on hi ha molts interessos i sembla que per damunt de tot estan els econòmics. Tant fa que a Sitges hi hagin molts esdeveniments gais i que precisament la presència de lesbianes sigui nul·la, tan fa que molts esdeveniments no tinguin cap ni una de reivindicació pels drets dels homosexuals; la qüestió és que el business és el business.

Personalment penso que un cop més aquí hi ha hagut una discriminació envers la dona i alhora envers el col·lectiu gai-lèsbic. És cert que a Sitges hi ha molts esdeveniments, de tots tipus, alguns interessants i d’altres que no aporten res. El que s’hauria de fer és gestionar bé tots aquests esdeveniments, estudiar quins tenen un valor afegit per la ciutadania i quins són només un “negoci” per alguns. Donar cabuda a tothom i no discriminar a ningú per cap raó i buscar la bona cohesió entre visitants i vilatans, fer partícips als mateixos sitgetans i en definitiva que tots i totes en sortim guanyant.


Aurora Carbonell
Secretària de la Dona del Penedès