25 anys després, recuperem el mural de Keith Haring a Barcelona

Aquest 26 de febrer ha tingut lloc la inauguració del mural contra la SIDA de Keith Haring, recuperat de l'original que l'artista nord-americà va pintar fa just 25 anys a la plaça Salvador Seguí del Raval de Barcelona. A l'acte d'inauguració a la plaça del MACBA hi han assistit la senadora d'ERC Ester Capella i el President de la Coordinadora LGTB d'ERC Xavier Florensa.

Keith Haring, ja malalt de SIDA l'any 89, quan va pintar el mural, va morir d'aquesta malaltia al cap de 12 mesos. El mural, expressió de l'activisme social del seu autor, figura diverses formes de contraure la malaltia, acabant amb un missatge contundent: Tots junts podem aturar la Sida.

El mural original va ser pintat a la plaça Salvador Seguí, al bell mig del 'barri xino' de la capital de Catalunya. Havia generat un cert rebuig per part d'algun propietari dels bordells del voltant, i finalment va ser eliminat amb les successives reformes urbanístiques en aquest punt, on ara se situa la Filmoteca. La recuperació, gràcies al projecte Raval-Cultura i al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, l'ubica permanentment al costat del MACBA.

Fins al dia 2 de març es podrà veure al vestíbul del museu una sèrie de fotografies documentals que mostren Keith Haring pintant el mural el 1989, fetes al seu dia per Ferran Pujol.

Des d'Esquerra Republicana volem manifestar el nostre suport i compromís amb les persones que des de fa més de tres dècades continuen treballant per l'eradicació de la malaltia. Actes culturals com aquest recuperen la visibilitat d'un col·lectiu discriminat i contribueixen a acabar amb l'estigma social associat al VIH.

Creiem que la lluita contra la SIDA ha de ser una prioritat política, i és vergonyós el desmantellament de totes les estructures estatals de lluita i prevenció contra la SIDA que està duent a terme el govern espanyol. S'ha produït un ofec pressupostari a les entitats que hi treballen que posa en risc el model de prevenció.


Jordi Rallo
Coordinadora LGTB
Esquerra Republicana