Cal seguir avançant

El Senat d’Estats Units a favor del matrimoni igualitari, Uruguai també, i Finlàndia... el debat és sobre la taula. Les polítiques igualitàries a favor de les persones del col·lectiu LGTB van avançant arreu mentre Catalunya va perdent lideratge.

El primer pas del Govern de CiU en l’anterior mandat va ser perdre el lideratge internacional. Catalunya havia liderat internacionalment les polítiques LGTB. Va ser el Govern de Catalunya el primer en crear un programa interdepartamental específic i un pla transversal de treball per a acabar amb la discriminació social, econòmica, laboral... del col·lectiu. Va ser una aposta clara d’ERC, no només una proposta programàtica.

A dia d’avui la majoria de partits presents al Parlament van prendre el compromís, amb les diferents entitats del col·lectiu, de tirar endavant la llei contra la LGTBfòbia, una llei feta per ERC des del Govern i amb el suport de diferents persones expertes. Una llei àmpliament participada i consensuada amb les entitats a tot el territori que no es va poder aprovar per una qüestió de temps i que porta uns anys al calaix.

Tot i que hi ha membres del govern que aposten per aquesta llei no sembla que el seu futur sigui al Parlament. El col·lectiu reclama la llei i una agenda de treball però es tendeix a diluir la proposta en la transposició de directives europees per tal d’acabar amb la discriminació.

Catalunya no pot seguir perdent lideratge en aquest àmbit, som un país que vol dotar-se d’estat i necessita propostes polítiques, estructures que vagin mostrant un camí plausible a la ciutadania. No ens podem acontentar amb gestionar el que ens deixen en un moment en què retornen velles discriminacions, les agressions són a l’ordre del dia i els drets tiren enrere. El col·lectiu LGTB necessita polítiques clares i valentes (igual que ho necessiten les polítiques de dones en un clar retrocés ideològic, social i institucional). Ara per ara és una necessitat social i de país, tirar endavant allò pel que hem lluitat tants anys, la qualitat de vida i el dret a una vida digne i sense discriminacions.


Carme Porta Abad
Vicepresidenta de la Coordinadora LGTB
Esquerra Republicana