Esvaïr l'amenaça sobre la llei del matrimoni

Esquerra va presentar al Congrés, el maig de 2004, una proposició de Llei de modificació parcial del Codi Civil per fer possible el matrimoni entre persones del mateix sexe. Finalment, el 2005 el Congrés va aprovar la Llei del matrimoni, una fita històrica que permetia l’equiparació legal de gais i lesbianes i acabava amb una de les principals discriminacions que històricament havia patit el col·lectiu LGTB. També la Llei d’adopció, impulsada des del Parlament de Catalunya per la consellera Anna Simó, va permetre el reconeixement dels diferents models de famílies existents a la nostra societat a més de possibilitar que moltes famílies gais i lesbianes ja constituïdes, gaudissin d’una empara legal que abans no tenien.

Aquests fets van rebre una resposta per part del Partit Popular en forma de recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei del matrimoni. Un recurs que reiteradament s’han negat a retirar i que ha suposat l’enèssim intent de la dreta espanyola de guanyar als jutjats allò que no guanyen a les urnes, posant en dubte el dret de gais i lesbianes de poder formar una família amb els mateixos drets i deures que la resta de ciutadans.

Després de 7 anys, el TC no pot continuar mantenint el seu silenci sobre aquest assumpte. Aquest recurs suposa una gran inseguretat jurídica vers les parelles gais o lesbianes que han exercit el seu dret a contreure matrimoni o a adoptar o per aquelles que es disposen a fer-ho. Aquesta llei ens ha permès construir una societat més justa i al llarg d’aquests darrers anys som milers les persones que hem deixat de ser ciutadans de segona per començar a gaudir dels mateixos drets que la resta.

Cal doncs una resposta clara del TC que esvaeixi qualsevol ombra de dubte sobre la validesa d’aquesta llei. No es pot jugar amb els drets de les persones i, per suposat, tampoc es pot fer marxa enrere pel que fa als drets assolits.


Xavier Florensa
Coordinador de Polítiques LGTB
lgtb@esquerra.org